Mellkasdeformitások kezelése

Szakdolgozatom témájául a mellkasdeformitások konzervatív kezelését választottam és azóta is ez az egyik fő szakterületem. Úgy gondoltam, hogy ezen a területen jelentős fejlődésre lenne szükség. Sajnos a gyakorlatban a műtét volt egyetlen komolyabb eredményt elérő lehetőség. Azonban vannak enyhébb esetek, illetve olyan páciensek, akik amennyiben lenne konzervatív lehetőség élnének vele. Külföldi cikkek között bukkantam rá a vákuumharangos megoldásra, melyet külföldön több országban is sikeresen alkalmaznak. Az évek során több gyermekortopéd orvossal is kapcsolatba kerültem. Rengeteg tapasztalatot szereztem a vákuumharanggal, illetve a tornával kapcsolatban. 3D scnanneléssel rendszeresen mérem a páciensek állapotát, így nyomon követhető az elért eredmény. Ezek alapján fejlesztem a tornagyakorlatokat, illetve állítom össze a gyakorlatsort páciens deformitása alapján. Az eredményekről bővebben a publikációk menüpont alatt olvashatnak.

Amennyiben bármilyen kérdésük merülne fel a vákuumharanggal kapcsolatban bátran keressenek.

Pectus excavatum (tölcsérmellkas) kezelése

Tölcsérmellkasnak nevezzük, amikor a szegycsont, és a hozzá kapcsolódó bordák a mellkas belseje felé süllyednek. A vállak előreesnek, a has előreboltosul, gyakran társul gerincferdüléssel, és lapos-háttal (előfordulhat, hogy a hát domború). Súlyos esetben jelentősen csökken a mellkas térfogata, a tüdők, és a szív nyomás alá kerDSC_0104 (2)ülnek, így jelentős belsőszervi problémákat okozhat. Fiatal korban megfelelő szorgalommal, odafigyeléssel kezelhető gyógytornával, később (5-6 éves kortól) szükség esetén alkalmazható a vákuumharang (bővebben a vákuumharang menüpont alatt). Természetesen emellett is nagyon nagy szerepe van a gyógytornának a megfelelő légzéstechnika, a helyes testtartás kialakítása, illetve a megfelelő izomcsoportok megerősítése céljából. Így a vákuummal elért eredmény tartós marad. Amennyiben ezek a kezelések eredménytelen, akkor szóba jöhet a műtét, azonban minden operáció kockázattal jár, előfordulhatnak komplikációk, így úgy gondolom érdemes minden más lehetőséget megragadni, mielőtt a műtét mellett döntünk.

A vákuum harang egy szilikonból készült mélytányér formájú eszköz, mely a tölcsérmellkas kezelését szolgálja. A vákuumot egy kézipumpa segítségével hozzuk létre, melynek következtében a deformitás kiemelkedik. A harang mérete mindig az adott páciens testméreteihez, illetve deformitásához van kiválasztva. Az eszközt legalább napi 4-5 órát érdemes hordani, hogy a kívánt eredményt elérjük. A bőr vérbő lesz a vákuum helyén,  illetve enyhe fájdalom lehet a szegycsontban. Eddigi felmérések alapján nem okoz hosszútávon szövődményt. A mellkas bőrét érdemes időnként testápolóval kenni.

IMG_20160224_120732 (3)l

Az eszközt külföldről lehet megrendelni az alábbi honlapon.

https://pectushealing.com

Kérem hívjanak ha bármilyen kérdés felmerül a vákuum haranggal kapcsolatban. Illetve a betanításban, és a használattal kapcsolatos kérdésekben is szívesen segítek.

Az eszköz viselése mellett speciális gyógytornát kell naponta végezni, mely hozzájárul az elért eredmény megtartásához, illetve a megváltozott eredési-tapadási viszonyoknak megfelelően az izomtónus kialakításával.

fregfrggerf20110524017~1 06gtrgtr

Pectus Carinatum (tyúkmellkas) kezelése

Tyúkmellkas során a szegcsont, illetve a bordák előrefelé nőnek. Ezek jellemzően szervi panaszt nem okoz, azonban komoly lelki problémát okozhat.   

A tyúkmelles páciensek esetében egy fűzőt kap a páciens, melyet úgy készítenek el, hogy a mellkashoz egy pelottát helyezve a deformitást befelé nyomja. A fűzőt lehetőség szerint napi 23 órát viselni kell. A nyomás helyén enyhe elszíneződés jelentkezhet a bőrön, mely később a fűző viselés elhagyásával eltűnik. Amennyiben a mellkasdeformitásgerincdeformitással párosul, az eszközt van lehetőség úgy
elkészíteni, hogy a Cheuneu korzettbe a mellkashoz egy pelottát helyezve a mellkast is kezelje, a gerincferdülés mellett. Ebben az esetben  az eszköz OEP támogatott. Az eszközt gyermek-ortopéd szakorvosnak van jogosultsága felírni. Természetesen van lehetőség támogatás nélkül is hozzájutni.

Az eszköz viselése mellett fontos szerepe van a gyógytornának, mivel gyakran a fő probléma, hogy a tónustalan egyenes hasizom nem rögzíti megfelelően a szegycsont alsó részét. Ezen izom erősítésével a deformitás mérsékelhető, súlyosbodása megelőzhető

Nyomon követés

Nagyon fontos, hogy a pácienseket rendszeresen objektív méréssel nyomon követhessük. Ez visszajelzést ad a kezelés hatékonyságáról, így szükség esetén tudunk rajta változtatni, másrészt a páciensnek is pozitív megerősítést ad, hogy megérte a belefektetett munka, illetve azt is mutatja, ha nem elég szorgalmas. Sajnos jellemzően a szorgalom szab határt a kezelés hatékonyságának. Elmondható, aki szorgalmas, azon szép eredmény érhető el.

A pácienseket rendszeresen nyomon követem 3D szkenner segítségével. Ennek előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, gyors, így gyakran elvégezhető. Ennek során korrekciós indexet mérek, mely objektíven megadja a deformitás mértékét százalékban. Így 3-6 havonta mérve őket, látható a fejlődés mértéke. Ennek alapján változtatunk a kezelésen, amennyiben szükséges.

      

Bővebben a publikációk menüpont alatt olvashatnak.