Tartási rendellenességek és gerincdeformitások kezelése

Tartási rendellenességek, gerinc deformitások 

Manapság nagyon sok a hanyag tartású, illetve egyéb tartáshibájú gyermek, ennek legfőbb okai, a mozgásszegény életmód, illetve hogy nagyon sokat töltenek a tv-, illetve a számítógép előtt. Ez egyrészt esztétikailag zavaróak, melyek később pubertás kórban komolya pszichés hatással lehetnek, másrészt jelentősen hajlamosítanak a későbbi degeneratív elváltozásokra. Ezek az elváltozások eleinte könnyen kezelhetők, de egy idő múlva rögzülnek a rossz helyzetben, amikor már sokkal nehezebb jó eredményt elérni. Ezért nagyon fontos, hogy idejében felismerjék, és megfelelően kezeljék.

A fiatalkorban végzett testmozgás nagyon fontos, mert az ilyenkor megszerzett izomzat, testtartás, testtudatosság, fegyelmezettség a későbbiekben fontos alapul szolgál. Tudományos tények támasztják alá, hogy a fizikai mozgás serkenti a gondolkodást, így az iskolában, illetve a munkahelyen javul a teljesítmény. A mozgásszegény életmód, illetve az elhízás jelentősen fokozza a  szív-, érrendszeri megbetegedéseket, hajlamosít a különböző degeneratív elváltozásokra, melyek következtében idősebb korban gyakran alakul ki derék-, váll-, csípő fájdalom, szívinfarktus, stroke…Ezért fontos, hogy már gyermekkorban beépüljön a mozgás a mindennapokba.

Tartáshibák            

A különböző tartás hibák, illetve deformitások lehetnek veleszületettek, melyek családi halmozódást mutatnak, illetve szerzettek, melynek oka, a nem megfelelő testtudat, illetve izomerő. A tartási rendellenességek közé sorolható a hanyag tartás, a lapos hát, a domború hát, a nyergeshát. Melyek fiatal korban jól kezelhetők, később azonban rögzülhetnek, amikor már sokkal nehezebb jó eredményt elérni. A lapos hát következtében a gerinc lengéscsillapító hatása csökken, így pl futáskor sokkal nagyobb ütés éri a csigolyákat, mely fokozottabban hajlamosítanak felnőttkorban  különböző degeneratív folyamatokra.

Gerincferdülés (scoliosis)            

Nagyon gyakori ezeken kívül a gerincferdülés, mely során oldalirányú görbületek alakulnak ki a gerincen. Ennek oka szintén lehet veleszületett, illetve szerzett (táska egy vállon hordása, aszimmetrikus sportok, illetve munka…) Ennek veleszületett formája, minél fiatalabb korban jelentkezik, annál súlyosabb kimenetelű lehet. Pubertáskor a hirtelen növekedés miatt sokszor gyorsabban romlik, majd a növekedés, illetve a csontosodás lezártával lassul az elváltozás romlása. Ennek kezelésére kifejezetten alkalmas a Schroth-terápia (bővebben a Schroth-terápa menüpont alatt). Megfelelő szorgalommal, odafigyeléssel, megállítható, illetve gyógyítható az elváltozás. Enyhébb esetekben elegendő a megfelelő gyógytorna, súlyosabb esetben fűző viselése válhat szükségessé. A legsúlyosabb esetben pedig operációt végeznek, mely során 2 fémrudat helyeznek a kedvezőbb helyzetbe hozott gerinc 2 oldalára, és teljes mértékben elmerevítik a megfelelő szakaszt. Ebből kifolyólag a gerinc azon része ettől kezdve nem hajlik, nem fordul. Ezért nagyon fontos, hogy tornával, illetve szükség esetén a fűzővel megelőzni az ilyen súlyos gerincferdülés kialakulását.

Scheuermann-kór           

A Scheuermann-kór a gerincoszlop betegsége. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban alakul ki a háti-ágyéki átmenetnél vagy a felső ágyéki szakaszon. A fejlődési zavarnak számos oka lehet, amelyek kölcsönösen befolyásolják és felerősítik egymást. 10 és 16 éves kor között kezdődik, fiúknál és lányoknál megközelítőleg azonos arányban fordul elő. Gyakoribb a magas növésű fiataloknál. A károsodások, panaszok, különösen a fájdalmak az előrehaladott stádiumra jellemzőek. Tünete, ha domború hát alakult ki a gyermeknél, és ezt testtartásával nem tudja korrigálni. A pontos diagnózist orvosi vizsgálat alapján lehet kimondani, amelyet röntgen lelet támaszt alá. Kezelése a gyógytorna, azt kiegészítheti a fűző és csak nagyon ritka esetekben a műtét. Megfelelő gyógytornával elérhető, hogy a beteg szakasz jó helyzetben rögzüljön. A betegség prognózisa összességében jó.

 

Schroth-terápia          

Manapság alig találkozunk olyan egyénnel, aki ne rendelkezne valamilyen gerincdeformitással. Ehhez hozzájárul, hogy a gyerekek sokkal kevesebbet mozognak, idejüket legszívesebben a tv illetve a számítógép előtt töltik. Nagyon fontos a gyermekkorban kialakítani a helyes testtartást, megfelelően megerősíteni a szükséges izomzatot, mert idősebb korban ez alapul szolgál. A gerincdeformitások közé tartoznak a tartási rendellenességek (lapos-hát, domború-hát, hanyag tartás), illetve a különböző fejlődési rendellenességek (gericferdülés(scoliosis), Scheuermann, Bechterew-kór) Legtöbbször a különböző gerincdeformitásokhoz, a mellkas elváltozásai is társulnak. Már gyermekkorban felfedezhetők ezek a rendellenességek, melyek megfelelő odafigyeléssel még jól kezelhetők. A különböző mellkas-, illetve gerinc deformitások fokozottabban hajlamosítanak a későbbi degeneratív károsodásokra, rontják a tüdő-illetve a szív munkáját, és nem utolsó sorban lelki problémákat okoznak.

A Schroth terápia az egyik legspeciálisabb kezelési lehetőség ezen elváltozások helyreállítására, gyógyítására. A módszer Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki saját maga is scoliosissal küzdött ez inspirálta arra, hogy javítsa gerince állapotát, így saját gerincén kísérletezte ki e terápia alapjait az 1900-as évek elején.

A Schroth módszer három dimenzióban korrigálja a gerinc deformitásokat, egy speciális 3D légzés technikával összekötve. A mellkas, és a gerinc összeköttetésben vannak, így az izomműködés és a légzés összekapcsolásával a gerinc kiegyenesítésére törekszik. Fő indikációs területe a Scoliosisok és Scheuermann betegségek korrekciója, azonban egyéb gerinc, illetve mellkasdeformitásoknál is felhasználhatók egyes elemei.

A terápia lényege a gerinc maximálits nyújtott állapotában egy ún. forgató 3D légzés segítségével a gerinc korrigált állapotának elérése, és ebben a megtartott helyzetben végzet izomerősítés és nyújtás. A terápia során a páciens megtanulja a megfelelő technika és gyakorlat segítségével helyesen, korrigált helyzetben tartani a gerincét, így kialakul a „testtudata”. Ezt beépíti mindennapi teendőibe, ezért a terápia 24 órás kezelést is jelenthet. A korrekcióval csökkenthető a rendellenes görbületek mértéke, nő a mellkas térfogata, illetve esztétikailag szebbé válik a törzs.

Gyermekeknél a növekedés befejeződéséig nagyfokú javulás és/vagy teljes gyógyulás érhető el. Felnőttek esetében az elváltozással járó kísérő tünetek jelentősen csökkenthetők, illetve szorgalmas beteg esetében a deformitások csökkenése is elérhető.

A gerinc, illetve mellkas deformitások kezelése mindig egyénre szabottan történik, mivel nincs két egyforma gerinc és gerinc-deformitás.